office@saratravel.ro    Acceptam tichete de vacanta

Via Maria Theresia

Via Maria Theresia

Cu totii stim despre anumite drumuri mai putin practicate si practicabile, care strabat muntii, uneori doar poteci alpine, drumuri care nu erau necunoscute publicului larg si care deserveau intereselor militare si strategice.
Imparateasa Maria Theresi, mama Imparatului Iosif al II-lea, a ordonat amenajarea acestui drum, Imparatii personal au facut mai multe vizite in Transilvania, si in 1783 a fost amenajat drumul care avea sa faca legatura intre provinciile istorice: Transilvania si Bucovina. Suceava si Bistrita Nasaud asadar, comunica si prin acest drum
din Parcul National Calimani, care pe langa celelalte atractii, are si Via Maria Theresia.

Drumul Via Maria Theresia deservea armata Austro-Ungara, la granita acestui imperiu si pe aceasta cale se transporta hrana si armamentul. Astazi, Poteca montana Via Maria Theresia este cunoscut unui numar restrans de sportivi, asta pentru ca anual, incepand cu 2014, se organizeaza competitii gen Maraton si alte sporturi montane. Cand a fost reabilitat, drumul a fost marcat cu indicatoare si panouri cu informatii pretioase pentru calatorul care ar ajunge pe aceasta poteca de munte. De subliniat e faptul ca Poteca a fost reabilitata si dotata cu panouri si indicatoare de catre voluntari. Poteca, pe alocuri ceva mai larga, generoasa prin alte parti, cam asa arata pe tot parcursul sau de 42 km, fiind practicabila la picior sau pe bicicleta, dar odinioara, puteau merge pe drum si trasurile.

Poteca numita Via Maria Theresia pleaca din Sarul Dornei si ajunge in Pasul Tihuta. Cel mai inalt punct pe care in atinge aceasta poteca este in Saua Nicovala, la 1934 metri altitudine. Din tot parcursul de 42 km, 25 de kilometri strabat Parcul National Calimani, care este arie protejata, iar pe aceasta portiune, cand drumul a fost reabilitat, nu sa intervenit aproape deloc, pentru a nu afecta natura.

 

Cauti idei de excursii, vacante sau concediu?

Excursii & concedii in Bulgaria
Excursii & concedii in Albania
Excursii & concedii in Maramures
Excursii de o zi

Lista completa a excursiilor organizate de SARA TRAVEL este disponibila aici
http://www.excursiireusite.ro/lista-excursii/