office@saratravel.ro    Acceptam tichete de vacanta

Manastirea Vorona

Ctitorita cu secole in urma, de cativa calugari rusi, care se ascundeau prin padurea de goruni, veche de secole, poarta hramul Nasterea Maicii Domnului. Ridicata din lemn, a costrituit bazele actualei Manastiri pe care cu dragoste si multa evlavie o viziteaza mii de pelerini.

Cu vremea, manastirea a primit calugari greci si romani, care ii slujeau lui Dumnezeu laolalta. Dar lucrurile au evoluat si sfanta manastire a intrat in atentia familiilor de boieri din zona care au ajutat sa se dezvolte sfantul lacas. Ba mai mult, chiar autoritatile din Botosani au ajutat manastirea care a devinit foarte importanta in aceasta zona.
Langa biserica din lemn, un mare boiersi anume paharnicul Iordache Panaite a ridicat o biserica de piatra cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Fostul staret al manastirii, Parintele Rafail a mai construit inca o biserica de piatra cu hramul Nasterea Maicii Domnului. In 1869, biserica a fost pictata de catre vornicul Iorgu Varnav Liteanu, un mare boier din zona Tudorei.

Inchisa dupa 1945, manastirea a fost redeschisa in 1968 si transformata in manastire de maici,pana in ziua de azi.

Casa si scoala pentru copii refugiati in timpul razboiului, manastirea de calugari era una dintre cele mai importante din Moldova.

Istoricii manastirii spun ca manastirea Vorona a reprezentat loc de refugiu inca din secolul al XIX lea pentru transilvaneni si alti transfugi din zone de conflict. Copii erau automat inscrisi in scolile manastirii.

De la inceputurile acestui sfant lacas, aici la manastirea Vorona sa inchegat un leagan de cultura. Se scriau si se copiau carti religioase. Biblioteca manastirii, una dintre cele mai importante din Moldova, a fost jefuita in perioada comunista, atunci cand manastirea era inchisa. La redeschidere, fostul mitropolit Arapasu a amenajat un fond de carte veche si hrisoave unicat in Moldova. Mii de volume extrem de rare au fost adunate si puse in pastrare.

Pe langa acest fond de carte care o consacra ca un adevarat leagan de cultura si cercetare, manastirea Vorona pastreaza si o serie de legende. Printre acestea este prinderea lui Alexandru Ioan Cuza de catre calugari si intemnitat in beciurile manastirii, fiindca ar fi calcat pamanturile manastirii fara a cere aprobare. Domnitorul ar fi fost costumat in negustor si a fost gasit de calugari in timp ce dormea sub un gorun din apropierea manastirii. Legenda spune ca a fost eliberat de garda domneasca. si astazi se mai afla gorunul de poveste, langa manastire. Totodata prin aceste paduri s-a aflat si Sfantul Onufrie, un schivnic rus care a trait la Sihastria Voronei in secolul al XVIII lea. Se spune ca moastele sale, dar si mormantul sau, sunt facatoare de minuni.