office@saratravel.ro    Acceptam tichete de vacanta

Manastirea Rohia

Manastirea Rohia

Valoare a ortodoxiei romanesti, admirata si pretuita de vizitatori din tara si de peste hotare, Manastirea „Sfanta Ana” – Rohia, din Tara Lapusului, judetul Maramures ne asteapta si pe noi, sa-i trecem pragul.
Mergand pe deal, prin padurea de fag si stejar, apare Manastirea Rohia, ca o podoaba a dealului, situata chiar pe creasta. Cautatorii de liniste si regasire sufleteasca, iubitorii de frumos artistic si natura neatinsa si nemodificata de mana omului.

Inceputurile manastirii sunt legate de persoana preotului ortodox roman Nicolae Gherman (1877-1959), paroh in satul de la poalele Dealului Viei – Rohia, deal pe care se gaseste asezata manastirea. Preotul ctitor a zidit manastirea in memoria fiicei sale, copila Anuta, pe care a pierdut-o, fiind chemata la Domnul in noiembrie 1922, la varsta de numai 10 anisori. Aceasta fetita s-a facut un binevestitor al voii Domnului deoarece, nopti de-a randul, copila venea in vis tatalui ei, rugandu-l sa construiasca, o casa Maicii Domnului” in Dealul Viei din hotarul Rohiei. La inceput indureratul parinte tainuia in inima sa visele, pana cand, intr-o zi o femeie credinciosa, Floarea lui Ilie, a venit la el si i-a spus : „Parinte de ce nu asculti glasul lui Dumnezeu, care-ti porunceste prin copila Anuta, sa faci casa Maicii Domnului in Dealul Viei ?” Nedumerit parintele o intreaba – „ce casa sa fac Maicii Domnului ?” la care femeia i-a raspuns – „Manastire sa faci, parinte !” in acel moment parintele Nicolae si-a dat seama ca este vorba de o hotarare divina. Cuprins de o liniste sufleteasca, si de intelegerea visului, s-a hotarat sa construiasca o manastire in amintirea copilei sale si pentru mangaierea credinciosilor din aceste parti. Ajutat de localnici, parintele hotaraste ridicarea Sfintei Manastiri intr-o poiana numita „la stejarul lui Pintea” unde, potrivit obiceiului a fost infipta o cruce. Peste cateva zile, insa, constata uimiti ca crucea pe care o asezasera in poiana nu mai era la locul ei, ci se afla in alta parte, tocmai pe pintenul dealului pe o stanca. Banuind ca o mana rauvoitoare a savarsit aceasta mutare, crucea a fost adusa si asezata la locul ei iar un credincios, pe nume Alexandru Pop, a ramas de paza peste noapte. Seara tarziu cand a inceput sa ninga credinciosul s-a intors acasa. A doua zi, de dimineata, cand a ajuns acolo, desi nu era nici o urma pe zapada proaspat cazuta, crucea nu era la locul ei ci a fost din nou gasita pe locul unde se afla actuala biserica a manastirii. Cu totii au considerat ca acesta nu poate fi decat un semn revelat prin care s-a aratat locul unde sa fie construita biserica sfintei manastiri.

Lucrarile pentru ridicarea bisericii au inceput in anul 1923. Dupa multe greutati, cu sacrificii mari si ajutat de entuziasmul si bratele sutelor de credinciosi, s-a reusit ca in timp de doi ani sa fie ridicata o biserica modesta si o casa monahala. Manastirea a fost sfintita abia in 1926, de catre vrednicul de pomenire episcopul Nicolae Ivan al Clujului, la 15 august, de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, care a devenit hramul manastirii. Astfel a luat fiinta „primul asezamant de acest feliu” in Ardealul alipit. Multa vreme, asezamantul a ramas la stadiul de schit, neputandu-se dezvolta din cauza accesului foarte greu. Manastirea s-a putut dezvolta dupa 1965 si mai ales 1970, cand s-a introdus curentul electric si s-a amenajat drumul de acces. Ravna si daruirea unor stareti cu reala vocatie a imbogatit patrimoniul manastirii Rohia, patrimoniu care astazi se compune din urmatoarele valori : „Casa de Stejar” (1965), „Casa Staretiei” (1969-1972), „Casa cu Paraclis” (1973-1975), „Casa Poetului” (1977-1979), „Altarul de vara” (1980-1983), „Poarta maramuresana” de la intrare in incinta manastirii (1988), „Casa Alba” (1988-1992), „Poarta din sat” (1999 – 2001), „Coltul maramuresan” compus dintr-o casa si o biserica de lemn (2001). Una din realizarile foarte importante ale acestui asezamant a fost, este si va ramane faptul ca aici, pe parcursul celor peste 70 de ani de existenta, sute de mii de romani si-au gasit materializate nazuintele unitatii de neam si credinta.

In patrimoniul spiritual al Manastirii „Sfanta Ana” Rohia exista si „Icoana Maicii Domnului Indurerata”, care este facatoare de minuni. Aceasta icoana este asezata in Paraclisul „Sfantul Ierarh Nicolae” de la demisolul noii biserici. Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni de la Rohia a fost pictata pe lemn de chiparos de catre calugarul Nicanor din Sfantul Munte Athos, la cererea preotului ctitor Nicolae Gherman.
Manastirea Rohia, este si coltul de rai unde Steinhardt a scris “Jurnalul fericirii”. Despre Manastirea Rohia, Nicolae Steinhardt spunea : “Ma sfiesc“, spune el, “sa vorbesc despre acest loc, care ma copleseste. Aici mi-am gasit eu ceea ce cautam de-o viata intreaga. Aici simt ca este capatul drumului meu. Aici, la Rohia, alaturi de acesti frati si monahi am invatat sa gandesc altfel decat gandesc oamenii obisnuiti. Aici am gasit eu tipul monahului asa cum mi l-am inchipuit dintotdeauna, dar pe care nu l-am gasit nicaieri pana aici. Am ratacit prin toata lumea si am fost si in paradis si in infern, socotindu-ma foarte matur in toate, insa aici am putut sa ma contopesc cu aceasta obste, sa ma simt una cu parintii si cu fratii de aici, sa ma rog, dar si sa glumim impreuna. Acesti vietuitori m-au invatat ca a fi crestin, a fi monah nu inseamna sa fii incrancenat, nici speriat, nici ascet de dragul ascetismului, ci sa fii om, asa cum Iisus Hristos, dupa ce a acceptat sa se intrupeze, a acceptat conditia de om, a fost om in cel mai inalt inteles al cuvantului. Ei, fratii de aici, au invatat de la inaintasii lor sa incerce in modul cel mai cinstit sa fie si in fata oamenilor ca si in fata lui Dumnezeu. Aceasta a fost noutatea pe care am invatat-o la Rohia si aceasta m-a cucerit. Am inceput sa gandesc altfel de cand am venit la Rohia. Am inceput sa privesc lumea cu alti ochi. S-a petrecut in mine ceva ce mi-a completat harul si bucuria pe care am trait-o dupa ce am primit botezul in puscarie si am devenit crestin“.Mormantul parintelui Nicolae Steinhardt este la Rohia, dupa dorinta sa.