office@saratravel.ro    Acceptam tichete de vacanta

Manastirea Oasa

Prin 1943, Mihail Sadoveanu, la indemnul prietenului sau, descopera aceste frumoase locuri, in colonia Fetita, pe Valea Frumoasei, comuna Sugag – Alba, in care astazi regasim aceasta bijuterie a ortodoxiei.

Asa se face ca marele Sadoveanu, tocmeste tamplari, dulgheri, si toti laolalta, contribuie la ridicarea unei biserici din lemn. Avea sa fie stamutata in 1983, atunci cand s-a construit Lacul si Barajul de la Oasa.

In 1990 a fost contruita pe langa biserica, Manastirea Oasa, adica pe langa biserica s-au zidit Chiliile. Acestea sunt adapostite de o cladire in stil bracovenesc, a urmat apoi constructia staretiei, trapeza, bucataria si alte incaperi care deservesc buna organizare a sfintei manastiri. In fata bisericii se afla clopotnita.
Manastirea Oasa, pana in anul 2000 a fost manastire de maici, devenind apoi manastire de calugari.

Manastirea Oasa este un lacas de cult construit pe un platou la poalele unui deal impadurit cu conifer iar oferta locului este regasirea, reculegerea, relaxarea.
Situata la altitudinea de 1.400 m, manastirea este o adevarata oaza de liniste pentru cei dornici sa descopere viata duhovniceasca si rugaciunea, sa se regaseasca in nemarginita liniste a acestui loc unde cerul se uneste cu pamantul.

De cand drumul ce duce de la baraj la manastire a fost asfaltat, intalnim adeseori autocare cu excursionisti, cu pelerini veniti sa viziteze aceste locuri.

Hram sfintei manastiri este Adormirea Maicii Domnului si Paraclisul are hramul Sfantul Mucenic Pantelimon.

Sf Manastire adaposteste Moastele Sf. Pantelimon, Sf. Vasile cel Mare, Sf. Ioan Damaschin, Sf. Arsenie cel Mare.