office@saratravel.ro    Acceptam tichete de vacanta

Lavanda si legenda ei !

Legenda Lavandei :

Odata demult, o fata ca o Zana de frumoasa, cu suflet sensibil si frumos precum chipul ei, a ajuns pe meleaguri aride, fara o farama de vegetatie.
Fata a inceput sa caute cu privirea, ceva sa-i bucure ochiul, dar negasind, a cuprins-o intristarea, a plans, iar lacrimile sale s-au transformat in flori mici, parfumate.
Florile au umplut campul, iar calatorii au inceput sa caute acel loc si sa se bucure cat mai mult de darul fetei. Legenda ne spune ca locul prin care a trecut frumoasa Zana este Regiunea Provence, loc in care si in ziua de azi lavanda creste in voie farmumand aerul, iar frumoasa Zana se numea Lavandula.

O legenda din lumea crestina spune ca Adam si Eva au primit lavanda ca un dar de pret pentru ca acestora sa le fie viata parfumata pe Pamant. O alta legenda ne spune ca Sf Fecioara Maria usca hainele Mantuitorului asezandu-le pe tufele de lavanda. In multe case care pastreaza traditia crestina, intalnim buchetele de lavanda agatate de perete in forma de cruce, ca o protectie a casei.
Legenda lavandei vorbeste despre omul care iubeste si este mereu in cautarea frumosului.

In antichitate, grecii si romanii se imbaiau in apa cu lavanda, pentru ca aceasta planta era considerata sacra, cu multiple beneficii pentru sanatate, fiind totodata un simbol al curateniei.

Regina Cleopatra, dar si Regina Elisabeta I a Angliei adorau parfumul de lavanda. Regina Elisabeta I a Angliei, zilnic bea ceai de lavanda fiind considerat un calmant al durerilor de cap.
Regina Victoria a Angliei iubea aceasta plata pe care tinea sa o aibe in fiecare incapere, precum si in dulapurile cu haine.
Este cunoscut faptul ca de pe masuta Reginei Elisabeta I nu lipsea dulceata de lavanda.
In vechime, nobilii care erau cam suparati pe apa si sapun, isi umpleau buzunarele cu lavanda pentru ca mirosurile corporale sa fie- spuneau ei-neutralizate, in timp ce doamnele prindeau de nenumaratele jupoane, mici saculeti umpluti cu lavanda.
Lavanda are calitative curative si ajuta in tratarea reumatismului, starilor de anxietate, stari de oboseala cronica, epuizare fizica si intelectuala, insomnia, migrene, antispasmodic, antiseptic si cicatrizant.

Unele surse afirma ca la 1922 cand a fost descoperit mormantul lui Tutankhamon, a fost gasita si lavanda in vase de ritual sigilate din interiorul mormantului. Parfumul de lavanda se pare ca a persistat timp de 3.000 de ani, fiind ermetic inchis.

Nu o sa va vina sa credeti, dar astazi avem 50 de soiuri de lavanda, care se impart intre el in functie de utilitati : cele cu miros puternic sunt folosite in productia de ulei esential, altele sunt decorative, in culori diferite, si da, exista lavanda de culoare alba, dar si lavanda galbena, dar si cea mai des intalnita, lavanda mov intens.

Lavanda face casa buna cu solul nisipos , scaldat de soare. Ca sa stim si despre cum se cultiva, ei bine aceasta se se prinde din butasi toamna prin luna octombrie sau primavara, prin martie. Cele plantate toamna, vara urmatoare infloresc, dar ajung la maturitate dupa doi ani.

Cand industria cosmetica a luat amploare si asta prin anii “50, in zona de sud a Frantei, in Provence, au aparut imense campuri cultivate cu lavanda, care a inceput a fi utilizata la nivel industrial.

Lavanda este folosita in industria alimentara: Inghetata de lavanda, un deliciu fin, mierea de lavanda, biscuitii, insa nu uitam nici ceaiurile care creeaza o stare de bine si de relaxare doar adulmecand mirosul. Sa nu uitam Tincturile de lavanda folosite si ele din antichitate, dar chiar si bauturi alcoolice care au la baza acest ingredient, lavanda.
In general toate produsele pe baza de levantica sunt relaxante, calmante, dau o stare de bine, iar folosite in casa improspateaza si dau un aer de curat locuintelor.

In lume, cei mai mari producatori de lavanda sunt Franta si Bulgaria, aceste tari asigura doua treimi din cantitatea de lavanda la nivel mondial. Bulgaria, pe langa uleiul de trandafiri, produce si ulei de lavanda care se exporta in Franta in proportie de 80% din intreaga productie.

Iata ca si in Romania au aparut vaste intinderi cultivate cu lavanda si va invitam sa ne relaxam impreuna culegand florile de lavanda.