office@saratravel.ro    Acceptam tichete de vacanta

Excursii in Bulgaria: Rezervatia istorica si arhitecturala Bozhentsi

Bulgaria – Rezervatia istorica si arhitecturala Bozhentsi

Bozhentsi – un sat dragut din zona Gabrovo, este una dintre cele mai frumoase rezervatii arhitecturale din Bulgaria. La doar 15 kilometri de Gabrovo, impresioneaza prin casele sale bine conservate si cladirile publice din vremea Renasterii Bulgariei.

Potrivit unei legende antice, satul a fost fondat de o nobila din Tarnovo, numita Bozhana, care s-a stabilit in oras dupa ce sotul ei a murit in timpul cuceririi capitalei Turnovo de catre turcii otomani. De acolo a venit numele satului.
Legenda spune cum oamenii bogati din Tarnovo au venit cu Bozhana si au adus cultura si traditiile.

in secolele XVIII si XIX, localnicii isi castigau traiul in principal prin artizanat si comert, adica produceau si vindeau. Cu toate acestea, in prezent, orasul nu prezinta semne de mari schimbari. Timpul s-a oprit undeva in secolul al XIX-lea. Arhitectura unica a magnificelor case cu doua si trei etaje trezeste admiratia vizitatorului. Peste 100 de case din Bozhentsi sunt pastrate dupa aspectul initial. in zilele noastre, satul este una dintre destinatiile preferate de turism ecologic si de rural.

Multe dintre casele din Bozhentsi au fost transformate in muzee. Casa – muzeu Baba Rayna detine o expozitie etnografica din secolul al XVIII-lea. Traiul localnicilor din secolul al XIX-lea poate fi vazut in casa muzeului Doncho Popa.

Vizitatorii pot afla mai multe despre istoria satului, a rezervatiei si a familiilor mari din Bozhentsi in expozitia numita „Doar indraznetii si donatorii generosi raman in istorie”.

O alta expozitie interesanta este prezentata in scoala Manastirii – acolo vizitatorii pot vedea aspectul tipic al unei sali de clasa din secolul al XIX-lea. Templul „Sf. Ilie ”este, de asemenea, situat pe teritoriul rezervatiei in acest minunat sat. Templul a fost construit in 1839.

O imagine a unui costum popular autentic din sat este printre atractiile, oferite de Bozhentsi.
Din sat pornesc cateva trasee de drumetii – intalnim si un drum roman si un drum care duce la Tryavna.

Cazarea este disponibila pentru turistii in casele Bozhentsi, adica conditii de cazare intr-o atmosfera autentica din secolul al XIX-lea.

Daca vizitati Bozhentsi, asigurati-va ca incercati dulciurile locale. Cei care le-au incercat o data, nu uita niciodata gustul lor.

Satul a fost declarat rezervatie istorica si arhitecturala din 1964.

Va asteptam in excursiile marca Sara Travel pentru a afla atmosfera secolelor trecute, cu parfum de neuitat!

 

Cauti idei de excursii, vacante sau concediu?

Excursii & concedii in Bulgaria
Excursii & concedii in Albania
Excursii & concedii in Maramures
Excursii de o zi

Lista completa a excursiilor organizate de SARA TRAVEL este disponibila aici
http://www.excursiireusite.ro/lista-excursii/